Thursday, May 16, 2013

Γιάννης Αναστασίου, ο «ελληνάρας» προπονητής


Ο Γιάννης ο Αναστασίου είναι ο ορισμός αυτού που λέμε «ελληνάρας», τουλάχιστον όσον αναφορά την προπονητική πτυχή της καριέρας του, ή πιο εξειδικευμένα τη συμπεριφορά του σχετικά με την ομάδα που εργάζεται τώρα, τον Παναθηναϊκό.
Κατ αρχήν, όταν ο Γιάννης ο Αλαφούζος έψαχνε τον αντικαταστάτη του Βονόρτα, ο Αναστασίου έκανε την πρώτη ελληναράδικη του κίνηση. Αυτοπροτάθηκε. Με περίσσιο θράσος έθεσε μόνος του τον εαυτό του υποψήφιο ρισκάροντας την αντίδραση που θα είχε κάθε πρόεδρος που έχει έστω και τη παραμικρή ιδέα από μπάλα, δηλαδή να του πει «άσε μας κουκλίτσα μου να ξέρουμε εμείς τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξουμε προπονητή, μόνο μικρές ομάδες προσλαμβάνουν προσωπικό που «αυτοπροτείνεται»».

Ξεπερνώντας αυτό το ρεζιλίκι της κατάμουτρης απόρριψης καθώς ο Αλαφούζος από μπάλα δε σκαμπάζει μια, αποφασίζει ο πρόεδρος να υπογράψουν ένα προσύμφωνο, όχι γιατί ήξερε τι είναι, αλλά γιατί έτσι δουλεύουν οι άλλοι, μη τον πάρουν στο ψιλό.
Και τότε έρχεται η δεύτερη ελληναράδικη κίνηση του Αναστασίου, αφότου έχει υπογράψει μόνο ένα προσύμφωνο, του οποίου η αξία δεν είναι μεγαλύτερη ενός κόκκου ρυζιού στη Κίνα, βγαίνει σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και διατυμπανίζει ότι προσλήφθηκε. Για να το κάνει αυτό σημαίνει ότι έχει τεράστια ανασφάλεια μέσα του και λογικά ξέρει ότι η πρόσληψή του θα είναι το αποκορύφωμα όλης της καριέρας του, οπότε θεώρησε καλό να κάνει τη πρόσληψή του κορνίζα και να τη περιφέρει καμαρώνοντας σα το γύφτικο σκεπάρνι.

Και αφού γλίτωσε, ένας Θεός ξέρει πως, το απόλυτο άδειασμα από τον Αλαφούζο, οποίος και αποπεράτωσε τη πρόσληψη, όταν μπήκε στη πρώτη προπόνηση ο Αναστασίου έκανε τη τρίτη ελληναράδικη κίνησή του, δήλωσε στον κόσμο «θα χτίσουμε τον ΠΑΟ σε ευρωπαϊκά πρότυπα», λες και ο κόσμος που τον ακούει είναι χαζός και μόλις ακούει τη λέξη «ευρωπαϊκά» αυτομάτως θεωρεί ότι όποιος το λέει είναι γνώστης, ή ο κόσμος δε βαρέθηκε απ τη πληθώρα δήθεν προπονητών τύπου Τεν Κάτε που θέλησαν να «χτίσουν τον ΠΑΟ σε ευρωπαϊκά πρότυπα» και έφυγαν νύχτα …

Θεωρώ πως ο κόσμος τον έχει πάρει χαμπάρι ήδη πόσο ασόβαρος και ανασφαλής είναι και είναι θέμα χρόνου μέχρι να έρθουν τα κακά αποτελέσματα, οπότε και θα λανσάρει το κύκνειο άσμα του «ελληναράδικου» ρεπερτορίου του, και βλέποντας φαντάσματα και συνομωσίες παντού θα αποδώσει τις ήττες σε «κακές διαιτησίες», «παράγκες», «δυνάμεις που δε θέλουν τον Παναθηναϊκό να προοδέψει», «παρασκήνια» και οτιδήποτε πέρα από τη λογική, μόνο και μόνο για να βρει άλλοθι για την αναπόφευκτη αποτυχία του.

Πρέπει όσο είναι καιρός να απαλλάξουμε το ποδόσφαιρό μας από τέτοιου τρόπου σκέψης προπονητές, να το γεμίσουμε με εργατικούς και φιλόδοξους τύπου Τσιώλη και Χριστόπουλου και έτσι θα ανεβούμε με μαθηματική ακρίβεια τα σκαλιά της φήμης στις ευρωπαϊκές λίγκες.